Corona

Kraamzorg Carin volgt de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de GGD, waarmee het nauw in contact staat. Daarnaast volgen we de adviezen van Bo Geboortezorg, de brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties, die voorschrijft wat de coronamaatregelen concreet betekenen voor de kraamzorg. We doen er alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. En passen de richtlijnen aan zodra deze veranderen (landelijk en/of regionaal).

Op dit moment is het risiconiveau in ons werkgebied ‘zeer ernstig’. (Bron: Coronadashboard.rijksoverheid.nl)

Dit betekent:

 • De intakes worden, zolang het risiconiveau zeer ernstig is, telefonisch/digitaal uitgevoerd.
 • De kraamverzorgende heeft de keuze om preventief persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, ook al is iedereen gezond in het gezin.
 • Zolang het risiconiveau zeer ernstig is, vragen wij onze cliënten in de kraamtijd geen bezoek te ontvangen wanneer de kraamverzorgende aanwezig is. Ook buiten de werktijden van de kraamverzorgende is het advies, om zeer terughoudend te zijn met bezoek. Kraamvrouw en pasgeborene kunnen nog extra kwetsbaar zijn. Als er na de kraamweek of buiten de uren van de kraamverzorgende om toch bezoek komt dan gelden de volgende regels:
  • Bezoek is vrij van klachten
  • Bezoek wast/desinfecteert bij binnenkomst direct de handen
  • Bezoek houdt zich aan 1,5 meter afstand
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgende uit kwetsbare groepen

 

Beschermingsmaterialen tijdens het geven van zorg

De kraamverzorgende draagt binnen de 1,5 meter een chirurgisch mondneusmasker type IIR en handschoenen, spatbril en schort. Door ook veiligheidsbril en schort te gebruiken is een kraamverzorgende nóg beter beschermd én valt zij buiten het bron- en contactonderzoek indien de kraamvrouw achteraf toch Covid-19 positief blijkt te zijn. Buiten de 1,5 meter is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen op basis van de eigen professionele afweging.
Bij het leveren van kraamzorg aan gezinnen met (verdenking op) Covid-19 geldt dat altijd PBM zoals hierboven beschreven gedragen wordt en zorg geleverd wordt volgens het protocol van het KCKZ. Bij mogelijke besmetting wordt 3 uur fysieke zorg geleverd door kraamverzorgende. Zorg wordt aangevuld met zorg op afstand.

 

Meer informatie:

Blader door ons gastenboek!